Home » Bloggarkiv » Fisherman’s Friend siden 1865

Fisherman’s Friend siden 1865

  • av

De aller fleste av oss har prøvd en Fisherman’s Friend, og kjent den sviende sterke smaken av mentol og eukalyptus. Pastillene ble utviklet av den engelske apotekeren John Lofthouse i 1865. De ble umiddelbart en suksess som i dag selges over hele verden. Fem generasjoner senere er det fortsatt Lofthouse-familien som står for både produksjon og salg av disse pastillene.

De lages i dag i mange forskjellige varianter. Du kan få både de originale brun-hvite eller okergule med sukker, men de har også flere sukkerfrie alternativer. Historien bak Fisherman’s friend er også en fascinerende affære.

Historien bak Fisherman’s Friend

Historien bak Fisherman’s Friend begynner på laboratoriet til John Lofthouse. Han jobbet som apoteker i den nord-engelske havnebyen Fleetwood, hvor de fleste livnærte seg som fiskere. Her utviklet han en mikstur basert på mentol og eukalyptus for å lindre sår hals.

De lokale fiskerne satte pris på miksturen, og i de neste årene utviklet Lofthouse pastiller basert på miksturen, siden disse var lettere å ta med seg. Fiskerene i byen begynte å kalle dropsene for «Friends», og da var jo navnet klart.

Fisherman’s Friend i mange varianter

I dag finnes Fisherman’s Friend i rundt 30 forskjellige varianter med og uten sukker. De tre mest solgte i Norge er som følger:

  • Den hvite Orignal Extra Strong (uten sukker)
  • Orignal Extra Strong (også kalt eukalyptus)
  • Salmiakk og ville bringebær (uten sukker)

Lindring av sår hals i over 150 år

Fisherman’s Friend er en pastill med lange tradisjoner, og i dag er det mange som er nærmest avhengige. Vi kan for eksempel nevne Emmanuel Macron, presidenten i Frankrike, som daglig gomler i seg flerfoldige pakker av den originale hvite.

Hvis du virkelig vil kjenne hvor sterke drops kan være, kan du ta en håndfull av de gule anispastillene, og tygge dem uforsiktig. Dette kan føre til ekstremt åpne luftveier og veldig god ånde. Mange har nok glemt hvilken tilstand tennene til fiskere på 1800-tallet var i, så disse pastillene kom nok som bestilt!